Erosie van verweerde asbestdaken veroorzaakt bodemverontreiniging

In 45% van de gevallen is er een direct gevaar voor de gezondheid!

Erosie van verweerde asbestdaken veroorzaakt bodemverontreiniging

Op tweehonderdduizend locaties in Nederland is de bodem rond agrarische bedrijven en fabrieken 'ernstig verontreinigd' met asbest. In de helft van de gevallen is de vervuiling zo fors dat die een direct gevaar vormt voor de volksgezondheid. Deze locaties moeten met spoed worden gesaneerd.

Dit bericht stond enige tijd gelden in Trouw.

De grootschalige asbestverontreiniging wordt veroorzaakt door de erosie van oude asbestdaken die niet voorzien zijn van een goot. Door de weersinvloeden laten de kankerverwekkende asbestvezels los van de golfplaten, en die verdwijnen met het regenwater in de bodem. Rond de gebouwen met asbestdaken is de bodem tot één meter van het pand en tot een diepte van tien centimeter vervuild.

Asbestdaken zelf zijn vanaf 2024 in Nederland verboden. De eigenaren zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van het kankerverwekkende asbest, maar kunnen wel gebruik maken van een subsidiepot van in totaal 75 miljoen euro. De sanering van de bodem valt niet onder deze regeling.

Omdat buitenlandse rapporten wijzen op toenemende erosie van de ouder wordende asbestpanelen, lieten Gelderland en Overijssel in mei 2014 onderzoek doen naar twintig locaties met asbestdaken die vóór 1980 zijn gebouwd, geen dakgoot hebben én waarbij de bodem naast het dak onverhard is. Grondmonsters wezen uit dat op alle locaties in meer of mindere mate asbestvezels aanwezig waren. In 45 procent van de gevallen was er sprake van 'ernstige verontreiniging', in nog eens 45 procent van de gevallen levert de asbestvervuiling direct gevaar op voor de volksgezondheid. Deze moet met spoed opgeruimd worden. 

Nederland telt ongeveer 135 miljoen vierkante meter asbesthoudende daken en gevelbeplating. In de agrarische sector zijn 85.000 daken aanwezig, waarvan slechts 20 procent is voorzien van een waterafvoer. Daarnaast zijn er zo'n 600.000 asbestdaken op fabrieken en woningen, waarvan 90 procent is voorzien van een goot. Omdat één dak doorgaans aan twee kanten afwatert, wordt uitgegaan van in totaal 250.000 zogeheten inspoellocaties, waar vervuild regenwater de grond in sijpelt.

Bent u bezitter van een gootloos asbestdak, dan kan BM u helpen om het probleem in kaart te brengen en op te lossen.

Contactgegevens

De Kreek 6
4906 BB Oosterhout (NBr)
T 085 273 35 44
F 085 273 35 45
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kwaliteitskeurmerk

Kwaliteitskeurmerk