Nieuwe onderzoeksnormen voor asbest in bodem en puin

Tot 1 augustus 2016 moet u kiezen tussen het oude of nieuwe protocol.

Nieuwe onderzoeksnormen voor asbest in bodem en puin

Asbest kan gevaarlijk zijn. Onderzoek naar de aanwezigheid van asbest is daarom door de overheid strak gereguleerd.

De eisen waaraan onderzoek naar asbest in bodem en in bouw- en sloopafval moet voldoen, zijn vastgelegd in verschillende documenten, die worden beheerd door NEN en SIKB. Discussies over de inrichting van het asbestonderzoek leiden nu tot aanpassing van de eisen.

In augustus 2015 zijn nieuwe versies van NEN 5707 en NEN 5897 voor asbestonderzoek gepubliceerd.

NEN 5707 beschrijft de werkwijze voor de uitvoering (inspectie en monsterneming) van onderzoek naar de (mogelijke) aanwezigheid van asbest in bodem. De NEN 5897 beschrijft het asbestonderzoek naar de (mogelijke) aanwezigheid van asbest in bouw- en sloopafval en recyclinggranulaat.

De Rijksoverheid streeft ernaar om de wijzigingen in de normdocumenten en protocollen in één keer uniform in de wet te verankeren, bij voorkeur via de eerstvolgende wijziging van de Regeling bodemkwaliteit, op 1 juli 2016. 

Ten aanzien van de wijze waarop op asbest onderzocht moet worden geldt nog tot augustus 2016 dat zowel via de oude als de nieuwe NEN-normen mag worden onderzocht.

Totdat de wetgeving definitief is aangepast wordt geadviseerd om voorafgaand aan het uitvoeren van asbestonderzoek in overleg met opdrachtgever en bevoegd gezag te bespreken of het onderzoek volgens de nieuwe NEN-normen mag worden uitgevoerd.

Contactgegevens

De Kreek 6
4906 BB Oosterhout (NBr)
T 085 273 35 44
F 085 273 35 45
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kwaliteitskeurmerk

Kwaliteitskeurmerk